Különös élő gátrendszerrel hozták el a magyarok a fődíjat a párizsi építészeti versenyről

2013.12.16. 12:39 Zubreczki Dávid

A tengerszint-emelkedés nem éppen nemzeti probléma nálunk az utóbbi 90 évben, ám  ennek ellenére egy magyar csapat fantáziáját is megmozgatta a Jacques Rougerie Alapítvány innovációs építészeti pályázata. Olyannyira, hogy a budapesti Szövetség’39 alkotócsoport CALTROPe projektje nyerte el a fődíjat tengerszint-emelkedés és építészet kategóriában. Pedig a hagyományos értelemben véve nem is építészetről van itt szó.

 

"A projekt egy könnyen telepíthető modulrendszert takar, amely organikus, természetközpontú módon válaszol a vízszintemelkedéssel járó területvesztés okozta kihívásra. A részben betonból, részben helyi anyagokból álló, csipkeszerű gátszerkezetet a legveszélyeztetettebb folyótorkolatokban építenék ki. A betonelemekbe mangrove facsemetéket ültetnek, amelyek a növekedésükkel egyidőben hatékony védelmi vonalat alkotnak, és fokozatosan beépülnek a környezetbe. A részben mesterséges, részben élő növényekből álló gátrendszer tehát alkalmazkodik a természetben zajló változásokhoz, és segíti a védett területek hordalékkal való feltöltését."

 

Hogy a világ 76 országból érkezett 529 pályamű közül épp az övék nyerhette el a 10000 eurós pénzjutalmat, alighanem hozzájárult a remek illusztrálás: a fenti videó önmagában is nagyon profin kivitelezett. 

caltrope_06.jpg

caltrope_10.jpg

caltrope_05.jpg

caltrope_02.jpg

 

Érdemes megemlékezni a csapat tagjairól, már csak azért is, mert látszik mennyire komplex tudás áll a pályamű mögött. Ritka az az építészeti projekt, amelynek megalkotásában búvár, festő, animációs tervező és biológus is részt vesz.

 

"A CALTROPe koncepciójáért Baróthy Anna, a Szövetség’39 tervezője és projektvezetője mellett Balázs Gergő biológus, búvár, Csernák Janka tervező, Dr. Grónás Viktor, a Szent István Egyetem Természetvédelmi és Tájökológiai Tanszékének egyetemi adjunktusa, búvár, Kovacsics Péter grafikus-animációtervező, Pucsek Viktor és Vető Péter ipari formatervező-3D tervező felel. A projekt munkatársa volt Bozsó Melinda, a Szövetség’39 tervezője, Csomor Dániel építész, Kerekes Kata grafikus, Krauth Vera építészhallgató, Kurta Ábel és Szabó Veronika terméktervező hallgatók, valamint Lajkó Nóra festőművész hallgató."


---
vissza az elejére