Hogy magyarázod el a színeket, egy színvaknak?

 

images (2)

 

Vannak emberek akik önhibájukon kívül ugyan, de színvaksággal születnek. Ők nem érzékelnek egy bizonyos hullámhosszú fényt, pontosabban fogalmazva csak nem tudják megkülönböztetni azt egy másik hullámhossztól. Például van aki nem tudja megmondani mi a különbség a piros és a zöld között. Ez a betegség, vagy fogyatékosság nem végzetes akkor, ha enyhe mértékű. Vannak olyanok akik színvakok, de fogyatékosságukról egész életükben nem szereznek tudomást. Ezek az emberek másképpen látják a világot mint az átlag.

Hogyan magyaráznád el egy színvak embernek azt, hogy milyen a piros? Nyílvánvaló, hogy a nyelvnek itt semmi haszna nincsen. Hiszen mondhatod azt neki, hogy „a piros olyan mint az eper színe”, de annak aki úgy látja, hogy az epernek olyan a színe mint a kiwinek, nem igazán jelentene semmit. Kérdezheted tőle, hogy „látod a piros színt?” amire a válasz az lenne, hogy „persze, hogy látom”, hiszen lát valamit amire az emberek azt a jelzőt ragasztották, hogy az piros és így a „piros” neki egy más szín mint nekünk. Teljesen mindegy hogyan akarod átadni szavakkal a „piros” színről akkor sem fog tudni fogalmat alkotni valaki, aki még nem látta.

Ugyanezzel a problémával találjuk szembe magunkat amikor valakivel érzelmi koncepciókról beszélünk. Például, hogy magyaráznád el azt, hogy milyen egy szerető édesapa, és a törődő édesanya, egy olyan embernek akinek nem voltak rendes szülei? Nekünk talán egyszerűnek és egyértelműnek tűnik, de a gyereknevelés alapvető képességeit szavakkal átadni lehetetlen, és nagyon nehéz példákon kereszül másnak megtanítani. A színvakságnak tehát létezik egy másik fajtája is, ami az érzelmi koncepciókhoz kapcsolódik, és amit én „érzelmi színvakságnak” nevezek.

Az érzelmi színvakságra a legjobb és legegyértelműbb példa az autizmus. Az autizmus spektrumon sok variáció lelhető fel, de aki ismer egy embert aki az autizmus klasszikus formájában szenved, az tudja miről beszélek. Konkrét dolgokról tudsz vele beszélgetni, tárgyakról, eseményektől, de soha nem fogja megérteni a benned dolgozó érzelmeket. Elmehetnek egy halotti torra, meglátva a sok finomságot az asztalon így szólhat: „Mmmm. Sütemény! A kedvenc fajtám!”

Az autisták ugyan azt a nyelvet használják természetesen mint mi, de más értelemben és ezért gyakorlatilag lehetetlen elmagyarázni verbálisan nekik az érzelmeket még csak felületesen is. Ha megkédezed tőlük „tudod mi az a szeretet” a válasz az lesz, hogy „hát persze, amikor valaki törődik velünk”. De ez nem ugyanaz a fajta szeretet amire mi gondoltunk.

Sok fajta érzelmi színvakság létezik, amik nem ennyire egyértelműek, de legalább ennyire károsak. Például, hogyan magyarázod meg, hogy milyen egy egészséges és romantikus kapcsolat annak, akinek nem volt még benne része? Persze tudják mi a szerelem, hiszen látták a TV-ben, de ez nem ugyan az mint a való életben. A televízió felkelti benned a vágyat, hogy szerelmes legyél, de nem tanítja meg az egészséges kapcsolatok alapjait. A legjobb tanítómesterek akiktől ezt megtanulhatod valójában a szüleid.  Ha a szüleid egy kiegyensúlyozott, egészséges kapcsolatban éltek akkor valószínűleg jó elképzelésed van arról, hogyan is működik egy jó párkapcsolat. De ha a szüleid kapcsolata diszfunkcionális volt, akkor ez a tény elkerülhetetlenül árnyalni fogja a jövőbeli kapcsolataidat.

A szavaknak nem sok hasznuk van amikor érzelmeket szeretnénk átadni a másiknak, mert minden ember a maga módján definiálta a szavait. Az a szó hogy „szeretlek” teljesen mást jelenthet a küldőnek min a fogadónak. A küldő a saját tapasztalatain keresztül definiálja, míg a fogadó  úgy értelmezi ahogy csak akarja. Hatalmas különbségek lehetnek az értelmezések között. Gyakorlatilag félreértik egymást.

A félreértésnél rosszabbak azok a reflexszerű érzelmi reakciók amik gyermekkorunkban alakultak ki bennünk. Ha valakit például elárultak gyermekkorában, akkor az valószínűleg számítani fog erre –talán paradox módon el is várja– majd felnőtt korában a partnerétől. Megrögzött bizalmatlanság jellemez majd. Ez is egy színvakság ami megakadályoz abban ,hogy észrevegyél valamit amit kellene, és ami végül szabotálja majd a kapcsolataidat.

Ha politikailag helyesek akarunk lenni, akkor nem mondhatjuk azt, hogy a színvakság egy fogyatékosság. Mindannyiunk színvak kisebb-nagyobb mértékben mert közel az infra és az ultraibolya tartományokhoz előfordulnak olyan hullámhosszok amiket egyik ember érzékel, a másik viszont nem, így lehetetlen eldönteni hogy ki a „fogyatékos”, és ki nem az. Helyesebb inkább azt mondani, hogy „eltérő” mintsem azt, hogy „fogyatékos”.

De létezik egy határ amin túl az ilyen politikai pontosság már halálossá válik. Ha egy útkereszteződéshez érkezel egy autóval, a lámpa piros, vagy zöld? Ha nem tudod megkülönböztetni a két színt egymástól, akkor az életed, és a veled utazók élete is veszélyben van.  Az érzelmi színvaksággal kapcsolatban mondhatnánk azt, hogy egyes embereknek a gyermekkoruk miatt megvannak a saját „érzelmi beállítottságaik”, „személyes ízléseik”. Ez rendben is van így ha diplomatikusak akarunk maradni,  de nem jelenti azt, hogy tolerálhatsz bármilyen fajta színvakságot magadban és másokban. Ha a kapcsolataid véres autóbalesetekkel érnek véget, akkor az nem egy ártatlan kis színeltolódás.

Az autisták megtalálják a helyüket a társadalomban, de ez nem jelenti azt, hogy házasodnod kellene eggyel. A színvakság legyen az vizuális vagy nem, nem fog magától csak úgy eltűnni, nem számít mennyire vagy hajlandó „együttműködni” a partnereddel. Szerintem ez rengeteg válás oka. Hozzámentél valakihez akiről azt hitted látja a „pirosat” és tudja mi az a „szerelem” de a valóságban fogalma sem volt ezekről a dolgokról. Nem hazudott neked, amikor azt mondta szeret, egyszerűen csak úgy fejezte ki magát, ahogy tudta, a „behatárolt látómezeje” alapján.

A vizuális színvakságot egy tesztel ki lehet mutatni. Kártyákra különböző színes foltokból álló alakzatokat nyomtatnak, amiket, ha színvak vagy nem látsz. De az érzelmi színvakság tesztje csak egy kapcsolat lehet. Egy végső diagnózist felállítani lehet évekbe telik, és ngyon drága teszt lehet.

Az érzelmi probléma sokkal bonyolultabb mint a vizuális, mert mindig lesznek félreértések az emberek között. Senki sem érzékeli pontosan ugyan úgy az érzelmi hullámhosszokat. A férfiak és nők másképpen élik meg az érzelmeket. És megint vannak eltérések férfi és férfi, valamint nő és nő között. A kérdés csak az, hogy a különbségek mikor válnak végzetessé?

Talán egy kapcsolat az egyetlen valódi lehetőség hogy kiderítsük. De van valami amit nem szabad elfelejtened, mégpedig azt, hogy nincs varázslatos megoldás a színvakságra. Aki a házasság előtt színvak volt, színvak lesz a házasságkötés után is, csak annyi különbséggel, hogy a partner így már kevésbé motivált arra, hogy pótolja a hiányosságait.

 

Szerző: Ifj. Kuti Imre /szabadonebredok.info

http://szabadonebredok.info/erzelmi-szinvaksag/


---
vissza az elejére