Hogyan Erősítsd az Intuitív Kapcsolatot az Agyad és a Szíved Között


Ahogy erősödött a  tudományos nézet, mint a Nyugat uralkodó paradigmája, a logikus elme átvette az elsődleges szerepet az észlelésben és a döntéshozásban. Ezzel az a probléma hogy ellentmond az egyensúly törvényének. A természetes állapotunkban, egyensúly van a szív intuitív hangja és az elme logikus érvelése/gondolkodása között, de ez súlyosan elferdült az utolsó néhány évszázadban és egyensúlytalanságot eredményezett az életünkben és a társadalomban. Folyamatosan kapjuk az intuitív irányítást a szíven keresztül, ami mindig olyan döntések meghozatalához és olyan módon való cselekvéshez vezet bennünket, ami végső soron támogatja a legnagyobb és legelőnyösebb kimenetelt az összes résztvevő számára. Mindamellett, kollektíven elhanyagoltuk a bölcsesség e forrását az életünkben mindenféle okok miatt, de főként annak a ténynek köszönhetően, hogy társadalmilag eljutottunk oda, hogy a logikus érvelést mindennél értékesebbnek tartjuk.

 

A probléma ezzel a logikus érveléssel az, hogy nem ismeri el a folyamatosan a valóságunk háttérben működő multidimenzionális és metafizikai vonatkozásokat, amik végső soron a tudatos megtapasztalás alapjai. Az elme érzékelése lekorlátozódik az egyéni hitrendszerekre és előítéletekre önmagunkról, a körülöttünk lévő világról és a valóság természetéről, tehát a logikus elmét használni döntéshozatalhoz eredendően korlátozott és mindig ki fogja zárni azokat a szituációkat és forgatókönyveket amik kívül vannak az egyén tudatosságán.

 

A szív, a másik oldalról, nem tartozik ezek alá a korlátozások alá.

Képes rá és kap is üzeneteket és útmutatást, és ezek nem korlátozódnak a mentális építményeinkre. Következésképpen a szív végtelen és kiterjedő, és hozzáfér a létezés komplex multidimenzionális és metafizikai vonatkozásaihoz, azokhoz, amik elkerülik a tudatos elménket. Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de ez minden bizonnyal egy olyan dolog, amit én be szeretnék építeni az életem döntéshozó folyamataiba, mert biztosan nem akarok korlátozva lenni semmilyen módon. Hát nem ez a definíciója a szabadságnak – igazán korlátlannak lenni? Ehhez a szabadsághoz az elme határaitól való megszabadulás által férünk hozzá, és ezt úgy tesszük, hogy integráljuk a a szívünk intuív képességeit az elegybe.

 

Sara Childre ezen cikke valamint a kísérő video és gyakorlatok segítenek neked megtenni az első lépéseket ahhoz, hogy újraéleszd a szent kapcsolatot a szíved és az elméd között, ami talán egyike a legfontosabb lépéseknek, amit megtehetsz az életben. 

 

– Igazság

Sara Childre

 

Tudtad, hogy a szív saját maga tartalmaz egy agyat? Mit értenek az alatt a kutatók, amikor szív-agy kölcsönhatásról beszélnek? Miért fontos ez neked? Az HeartMath Intézet kutatói és más szerzvezetek kimutatták, hogy az emberi szív, a többi funkcióján felül tulajdonképpen rendelkezik egy saját agynak egyenértékű dologgal, amit szív agynak hívnak, és ami kölcsönhatásban van és kommunikál a fej aggyal.

 

Amikor eloször hallottam erről, ösztönösen éreztem, hogy ennek van értelme. Aztán, ahogy beleástam magam a kutatásokba, ténylegesen meggyőződtem arról, amit régóta éreztem: hogy a szív  rendelkezik tudással a maga módján.

 

Mostanáig, a tudósok azt feltételezték és legtöbbünk azt tanulta, hogy egyedül az agy küld információt és osztogat parancsokat a szívnek, de most már tudjuk, hogy ez mindkét irányban történik. A szív és a fej több úton kommunikál. Közöttük folyamatosan zajlik a kritikus információk cseréje ami befolyásolja, hogyan működik a test.

 

Dr. J. Andrew Armour elsőként vezette be a szív agy fogalmát 1991-ben. Armour megmutatta, hogy a szív komplex belső idegrendszere egy “kis agynak” minősül. Ez a szív agy, ahogy a Science of the Heart (Szív Tudománya) magyarázza a HeartMath Intézet publikálásában, “többféle idegsejt, neurotranszmitter (ingerületátvivő anyag), fehérje és támasztósejt egy bonyolult hálózata, hasonlóan az agyban találhatóhoz. A kutatások megmutatták, hogy a szív az agy felé négy fő módon kommunikál: neurologiailag (az idegi impulzusok átvitelén keresztül), biokémiailag (hormonok és neurotranszmittereken keresztül), biofizikailag (nyomáshullámokon keresztül) és energetikailag (elektromágneses mező kölcsönhatásokon keresztül).”

Bonyolult hálózata lehetővé teszi, hogy függetlenül cselekedjen a koponya agytól – tanuljon, emlékezzen, és akár érezzen és érzékeljen is.

A fenti diagram az idegi kommunikációs útvonalakat mutatja az szív és az agy között. A szív belső idegrendszere (Intrinsic Nervous System) az idegdúcból (ganglia), ami többféle helyi idegi áramkört tartalmaz, és a szívben elszórt érzékelő neuritokbol áll. A belső idegdúc a szíven belül feldolgozza és integrálja a külső idegrendszerből és az érzékelő neuritokból befolyó információt. A külső szív-idegdúcnak, ami a mellüregben található, közvetlen kapcsolata van egyes szervekkel, mint a tüdő, és a nyelocső, valamint nem közvetlenül kapcsolódik a gerincvelőn keresztül több másik szervhez, beleértve a bőrt és az artériákat. A “tápláló” (az agyba befolyó) paraszimpatikus informació a szívből az agyba jut a bolygóidegen (Vagus Nerve) keresztül a csontvelőbe (Medulla), miután elhagyja a ganglion inferiust (Nodose Ganglion) (a bolyóideg hosszúkás érzo dúca). A szimatikus tápláló idegek először a külső szív-idegdúchoz (Extrinsic Cardiac Area) csatlakoznak (szintén feldolgozó központ), aztán a hátsó gyökér dúchoz (Dorsal Root Ganglion) majd a gerincvelőhöz (Spinal Cord). Amint egyszer a tápláló jelek elérik a csontvelőt (Medulla), az alsó agykéreg területekbe (Sub-Cortical Areas) jutnak (talamusz, amigdala, stb. ) és aztán az agykéreg területekbe (Cortex).

 

“A kommunikáció mindezeken a pályákon keresztül nagyban befolyásolja az agy aktivitását, mondja a Szív Tudománya. “Ráadásul, a kutatások azt mutatják, hogy az üzenetek, amiket a szív küld hatással lehetnek a terljesítményre is.”

Az egyik fontos út, amin keresztül a szív beszélni tud az agyhoz, és befolyásolni tudja azt, amikor a szív koherens – stabil, szinusz hullámhoz hasonló mintákat generál annak ritmusában. Amikor a szív koherens, a test - beleértve az agyat is - mindenféle előnyöket kezd el megtapasztalni, közöttük mentális tisztaságot, és intuitív képességeket, beleértve a jobb döntéshozatalt.

 

Habár a szív és az agy állandó kommunikációban van egymással, mindannyiunknak megvan a képessége arra, hogy tudatosan és szándékoltan irányítsuk a szívünket hogy kommunikáljon az agyunkkal és a testünkkel egy nekünk kedvező módon.

 

Amikor szándékoltan megtapasztalunk őszinte pozitív érzéseket, mint a törődés, együttérzés és nagyra értékelés valaki vagy valami iránt, a szív feldolgozza ezeket az érzéseket és a szív ritmusa koherensebbé és harmonikusabbá válik. A szív ekkor harmonikus információkat küld az egész testen át a fent említett folyamatokon – neurológiai, biokémiai, biofizikai és energetikai –keresztül.


 

Mindannyiunk megtapasztalta már az őszinte pozitív érzések felemelő és harmonizáló hatását. Most, hogy már értjük, miért, még többször létrehozhatjuk ezeket a megtapasztalásokat. Gyakran használok egy egyszerű módszert, amit Quick Coherence ® (Gyors Koherencia) technikának hívnak, amivel a pozitív érzésekre és a koherens szív ritmusra váltás kevesebb, mint egy perc. Belekerülhet egy kis gyakorlásba, de egyre könnyebbé válik, minél többször csinálod.

 

Próbáld ki, és meséld el a tapasztalataidat.

 

Quick Coherence® Technique:

 

·                                Szív Fokuszálás: helyezd a figyelmedet a szív területére és lélegezz lassan és mélyen.

·                                Szív Lélegzés: tartsd a figyelmedet a szíven könnyed légzéssel – öt másodperc belégzés, öt másodperc kilégzés – a szíveden keresztül. Csináld meg két-háromszor.

·                                Szív Érzet: Létesíts és tarts meg egy valódi nagyrabecsülés vagy törődés érzést valaki vagy valami felé az életedben. Összpontosíts a jó szív érzésre ahogy folytatod a légzést a szív területén keresztül.  

 

A Gyors Koherencia Technika prezentációjáért és letölthető hanganyagért (MP3) kattints ide: Click here.

 

Többet megtudhatsz még a szív agyról, a szív-agy kölcsönhatásokról és ennek következményeiről a személyes teljesítményre, egészségre, jólétre és még többre a IHM weboldalon a Science of the Heart   70 oldalas e-book-jaban (Ingyenes)

 

Még több itt:

http://www.thehealersjournal.com/2013/06/15/heart-and-brain-connection-intuitive-strengthen


---
vissza az elejére