Pazar, ám nem pazarló - Lázár Antal, Kossuth-díjas építész ismertette a budajenői passzívház építészeti koncepcióját

Lázár Antal DLA, Kossuth-díjas építész, egyetemi tanár a tervei alapján 2010-ben Budajenőn elkészült passzívház  építészeti koncepcióját ismertette 2011. november 25-én a Francia Intézetben megrendezett Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferencián. 

Egy lakó- és egy gazdasági épület (az építtető bionövényeket termeszt) kettőséről van szó, melyeket egy nyaktaggal kötöttek össze. A ház tervezése abból a - már az 1994-ben megépült (és azóta használaton kívül álló) Tüskecsarnoknál is felmerült – gondolatból indult ki, hogy az épület a természet folytatása legyen, mintegy abból nőjön ki. Több variáció után alakult ki a terv végleges formája. A lakó és a gazdasági funkció külön épületbe kerülését a hatósági előírások tették szükségessé.


A ház szép bizonyítéka annak, hogy a passzívház-technológia nem korlátozza az építészeti megformálás szabadságát. Különlegessége az épületnek a nagy, egybefüggő, galériázott belső tér.  A kezdeti elképzelés szerint a külső burkolat anyaghasználata teljesen egységes lett volna, 5x3 cm-es vörösfenyő lécburkolattal. Ezzel szemben végül a lakóépület kanadai vörös cédrus zsindely-, a gazdasági rész pedig Rheinzink fémlemezburkolatot kapott. A zsindelyburkolat kezeletlen, idővel szürkére fog színeződni.   

Az árnyékoló rolók gépi működtetésűek. A melegvíztermelés, a fűtés és a hűtés hőszivattyúval történik, az elektromos energiát a gazdasági épületen lévő napelemek adják. Az épület a PHPP számítás szerint teljesíti a passzívház követelményeit, hivatalosan azonban nincs minősítve, mivel az építtető Magyarországon szeretné tanúsíttatni a házat. A tervezés 2007-09 között majdnem két évet vett igénybe, a kivitelezés viszont 2009-10-ben nem egészen 14 hónap alatt lezajlott.

Forrás: http://www.greenpressblog.com/2011/12/pazar-am-nem-pazarlo-lazar-antal.html

---
vissza az elejére