Az életben rengeteg stresszforrás ér minket nap-mint nap. Ennek a hatásnak oly annyira ki vagyunk téve a megfeszített hétköznapi tempó, a munkahelyi szabályok, kötelezettségek, és a társadalmi nyomás végett, hogy egyszerűen muszáj valami stresszkezelési metódust kitalálnunk annak érdekében, hogy a feszültség káros hatásait mérsékeljük.

Ki így ki úgy vezeti le a hétköznapok által keltett feszültségeket. Természetesen az optimális megoldás sosem a levezetés, hanem a stresszorok megszüntetése volna, de ennek hiányában kénytelenek vagyunk valamivel oldani a stresszt. Mindenki találkozik kihívásokkal, problémákkal de a szokásaink amiket kialakítunk magunknak, legyen az tudatos vagy tudatalatti, az életünket formálják. A megfelelő szokásmintázatok kialakításával pedig az élet elviselhetőbbé és boldogság-teljesebbé tehető.

86

Az alábbi lista olyan tippeket sorol fel, amikkel oldani lehet a feszültséget, és alkalmazásuk élvezhetőbbé teszi az életet alkotó perceket.

Föld
Hihetetlennek tűnik első hallásra, de mezítlábbal a földön járás bizonyíthatóan javítja a közérzetet. Ennek pszichológiai okai vannak; az ember évmilliókig mezítláb járt, és az agyunk megszokta ezt az érzést. A mezítlábas járás egyfajta „otthon” érzetet kölcsönöz aminek hatására megnyugszunk. Hiszen az ember ettől a természetes érzéstől elszakadt hiszen mindenhol mesterséges talajon járunk.

A tudósok kimutatták, hogy a mezítlábas járás csökkenti a stresszt, a fájdalom érzetet, és az insomniát (álmatlanság). Már 15 percnyi mezítlábas járás is érezhetően jótékony hatású.

Napozás
A napozás nagyon sok jótékony egészségügyi hatással hozható kapcsolatba, beleértve a D-vitamin termelést. A napfény szintén elősegíti a szerotonin hormon termelését, ami egy igen fontos neurotranszmitter.

Mozgás
A testmozgás bizonyítottan javítja a közérzetet. Yoga, az aerobik a tánc minden mozgás javítja a közérzetet és csökkenti a stresszt.

Családtagok
Az emberek szociális lények ezért nagyon fontos az embertársakkal alkotott kapcsolatok ápolása. Több időt kell tölteni a barátokkal, családtagokkal, kollégákkal és szomszédokkal, mert ez nagyban hozzájárul a mentális egészség fenntartásához és kialakításához.

Alkalmazz pozitív megerősítéseket
A kutatások is kimutatták, hogy a pozitív gondolatok valóban javítják az mentális egészséget, sőt még a testét is! Tudatos lényekként megadatott nekünk a lehetőség, hogy egyaránt pozitív és negatív gondolatokat fogalmazzunk meg az elménkben, de ez viszont nyilvánvalóan kihat közép, rövid és hosszútávon a közérzetünkre. Ha igyekszünk mindig a dolgok napos oldalát szemlélni akkor azzal komoly lépést tettünk a stressz oldása, és ezzel közérzetünk javítása felé. Nagyon fontos, hogy önmagunk legjobb barátai legyünk, és koncentráljunk az erősségeinkre, az elért pozitív eredményekre sem mint a hiányosságainkra. Az alapötlet a negatív gondolatok pozitív gondolatokká változtatása.

Csinálj olyasmit amiben örömöd leled
A stressz oldásának egyik talán legegyszerűbb módszere, ha olyan tevékenységet csinálunk, amiben örömünket leljük. Legyen az kerékpározás, olvasás, kertészkedés, kötés, mind nagyszerű megoldás arra, hogy csökkentsük a belső feszültségeinket és feltöltődjünk.

Kizárás
A zenehallgatás, színházi előadás megtekintése, a játék, mind olyan tevékenység amivel kizárhatjuk egy kicsit a külvilágot. Ez egy jó stratégia arra hogy csökkentsük a stresszt.

Élvezd a természetet.
A jó idők beköszöntével lehetőségünk nyílik arra, hogy élvezzük a természet szépségét. Menjünk el kirándulni, sétálni, hegyet mászni. A természetben az ember feltöltődik energiával elvégre mi is a természet részei vagyunk. Nagyon fontos, hogy a lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsünk a természetben.

Elszakadni a technológiától
A telefon, a számítógép és egyéb ilyen jellegű eszközöket időről időre érdemes kikapcsolni. Az hogy manapság mindenki túlságosan könnyen elérhető csak növeli a stresszt az emberben. Ez egy újfajta mentális és szociális problémává kezdi nőni magát. Néha érdemes otthon hagyni a telefont, ha valaki egy fél órára a átmegy egy barátjához teázni, vagy ha olyan helyre megyünk ahol nem töltünk el túl sok időt, és telefont amúgy is le kell némítani, például a könyvtárban.

Élj a jelenben
Azzal hogy megpróbálunk a jelenre összpontosítani, nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy oldjuk a belső feszültségeinket. Ekkor ugyanis eltekintünk a múlt hibáitól és a jövő aggodalmaitól. A zen buddhista bölcselet „Legyél jelen ott, ahol vagy” is pontosan ezt a tanítást szeretné átadni. A pillanatban lenni, nem csak hogy oldja a stresszt, de egyúttal hatékonyabbá is tesz az alkotási folyamatokban vagy az edzésben.

A fenti lista természetesen nem teljes, és önmagában csak egy kis rész azoknak a dolgoknak a halmazából, amit a stressz csökkentésére alkalmazhatunk. A felsoroltak önmagukban nem elegek, és a legjobb dolog az volna ha a stresszforrásokat megszüntetjük. De mindenképpen érdemes néhányat közülük a szokásunkká tenni, ha eddig nem tettük, például a séta, illetve a technológiától való ideiglenes elszakadás. A stressz csökkentése az egyik legégetőbb probléma amivel a mai embernek meg kell küzdenie. A fenti tanácsokat akkor is érdemes megfogadni ha nem érezzük magunkat túlhajszoltnak, hiszen amellett hogy stresszoldó hatásúak, még egészségesek is.

 forrás: Nyitott Elme = Nyitott szív


---
vissza az elejére